W niedzielę 16.08.2009 o godzinie 12:00 przy zabytkowym Dworze Rodziny Tetmajerów w Łopusznej rozegrane zostały XI Zawody w skokach przez przeszkody o Puchar Wójta Gminy Nowy Targ, Rownocześnie przeprowadzono Mistrzostwa Podhala w Zrywce Drzewa, oraz Bitwę Kulinarną „Gaździny vs. Szefowie Kuchni”.
Wyniki:
SKOKI PRZEZ PRZESZKODY
W skokach przez przeszkody do 50 cm dla początkujących trzy pierwsze miejsca kolejno zajęli:
Dean Litkoviec na koniu Aramis, Zuzanna Darowska na Ice Rose oraz Urszula Spyrka na Arizonie.
W konkursie klasy L pierwsze misja przypadły Justynie Domagale na koniu Pył, Barbarze Ziębie na koniu Łania oraz Katarzynie Skrzypek na Turbud Czar.
W konkursie Jocker wygrała Klaudia Zięba na Pasji, druga była Ilona Majewska na Larmenie, trzecia Katarzyna Skrzypczak na koniu From.
Sędzią głównym zawodów była pani Teresa Tomana.
MISTRZOSTWA PODHALA W ZRYWCE DRZEWA
Warto wspomnieć, że zawody te rozgrywane są dzięki zaangażowaniu profesora Tischnera, brata słynnego księdza- filozofa rodem właśnie z Łopusznej, który jest inicjatorem rozgrywania tej dyscypliny. On też tradycyjnie jest fundatorem pierwszej nagrody- pięknego homonta. Przypadło ono Marianowi Kuchcie z koniem Ares. Drugi był Stanisław Babiarz i koń Ignac, na trzecim miejscu uplasował się Henryk Wróbek na koniu Kuba. Ostatni był Maksymilian Fryżlewicz z koniem Solar. Wspominam o tym nie przypadkowo- on też dostał nagrodę w postaci worka prosa dla swojego rumaka, aby dobrze podjadł i za rok nie był ostatni.
BITWA KULINARNA – GAŹDZINY VS SZEFOWIE KUCHNI
Święto koniarzy w Łopusznej na tym się nie zakończyło. Impreza przeniosła się do części gastronomicznej, gdzie rozgrywany był kulinarny pojedynek- potyczka: szefowie Kuchni kontra gaździny. Przeciwko paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Łopusznej wystąpili Sylwester Lis, Karol Górka i Łukasz Styrczula. Pojedynek był zażarty, aczkolwiek nad zwyczaj pokojowy. Może dlatego że jadła było pod dostatkiem i humory rywalizującym zespołom dopisywały. A tak na prawdę chodziło o kawał dobrej zabawy połączonej z pokazem tego, jak kiedyś się warzyło i dziś jak się gotuje.
tekst
Łukasz Razowski
|